• info@helsinginmuslimit.fi

Islamiin kutsuminen

Islamiin kutsuminen

 

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=j3dkh0X7aIE

 

Jumala on

Allahin olemus

Kutsu Kristityille

Kutsu Juutalaisille

 

 

Jos sinulla on ideoita tai haluat osallistua dawah työhön Suomessa.

Ilmoita viestillä sähköposti osoitteeseemme: info@helsinginmuslimit.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

JUMALA ON

 

Mitä Islam opettaa elämän tarkoituksesta?

Johdanto

Elämme maailmassa, jossa asiat ja asioiden tärkeysjärjestys ovat kääntyneet päälaelleen. Tärkeät asiat ovat muuttuneet merkityksettömiksi, ja merkityksettömät tärkeiksi. Nykyään on vaikeaa löytää ihmisiä jotka malttavat edes hetkeksi pysähtyä ajattelemaan olennaista; etsimään elämän todellista tarkoitusta. Kun ihmisiltä kysytään mikä on elämän tarkoitus – näin suuri ja tärkeä kysymys – ei suurin osa heistä kerro etsineensä ja pohtineensa sitä. He saattavat kertoa mitä viisaalta kuulostavaa joku toinen on sanonut tai mikä on yleinen mielipide asiasta. Monet vastaavat, että elämän tarkoitus on elää hyvä elämä; olla onnellinen vahingoittamatta muita. Silti harva osaa kertoa, kuinka tällaisen hyvän elämän voi saada elää.

Monet muut asiat ovat kaikille ihmisille itsestäänselvyyksiä. Kun kysytään miksi syömme, vastaamme, että syömme koska tarvitsemme ravintoa elääksemme. Jos kysytään miksi nukumme, on vastaus että kehomme ja mielemme tarvitsevat lepoa voidakseen suoriutua tehtävistään. Tätä listaa voidaan jatkaa sadoin kysymyksin, ja saada niihin samanlainen vastaus kaikilla kielillä ja kaikissa paikoissa. Nämä kaikki ovat ihmisille yhteisiä tarpeita. Tekevätkö nämä asiat sitten ihmisestä onnellisen? Onko meidän tarkoitus yksinkertaisesti syödä, nukkua, pukeutua, käydä työssä, kuluttaa materiaa ja yrittää nauttia hetkellisestä olostamme tässä maailmassa? Onko olemassaolomme tarkoitus vain saada maalliset tarpeemme tyydytettyä mahdollisimman hyvin? Ja miksi sitten on niin, että samalla kun materiaalinen hyvinvointimme kasvaa, voivat ihmiset henkisesti yhä vain huonommin? Onko olemassa jokin ihmisille yhteinen tarve, joka on jäänyt täysin huomiotta?

Elämän tarkoitus

Miksi synnymme? Mikä on syy ja viisaus ihmisten ja koko tämän mahtavan maailmankaikkeuden luomisen takana? Jumala (Allaah) kertoo Koraanissa:

”Enkä ole luonut dzinnejä (henkiolentoja) ja ihmisiä, paitsi palvomaan (ainoastaan) Minua.”

(Koraani 51: 56, käännös merkityksestä)

Kaikkeudella on Luoja

Monet ihmiset väittävät, ettei ole mitään todisteita siitä että maailmankaikkeus olisi syntynyt jonkin jumalallisen tarkoituksen vuoksi ja ettei ole todisteita Jumalasta. He pitävät todennäköisenä, että maailma syntyi itsestään, onnekkaana sattumana, ja ettei sen olemassaolon mahdollistavia monimuotoisia prosesseja ole suunnitellut kukaan.

Meidän täyt yy kysyä itseltämme seuraava kysymys: Kun näemme auton tai lentokoneen tai suuren laivan ja ajattelemme sen alkuperää, emmekö automaattisesti silloin ajattele henkilöä joka sen keksi tai rakensi? Kun näemme voimalaitoksen tai raketin tai avaruusaseman, emmekö ylläty sen suunnittelusta ja toteutuksesta? Kun kuulemme uudesta lääketieteellisestä saavutuksesta, emmekö ihmettele sen toteuttajan älykkyyttä ja taitavuutta? Ja silti nämä kaikki ovat vasta ihmisten keksintöjä, joihin on päästy tutkimalla olemassaolevan luomakunnan lainalaisuuksia.

Entä sitten tämä universumi jossa elämme: tämä maapallo on vain yksi planeetta aurinko kunnassamme, aurinkokuntamme on yksi osa linnunrataa, linnunrata on yksi tähdistö galaksissa, ja galakseja on miljoonittain. Ne kaikki ovat järjestyksessä ja kulkevat omilla kiertoradoillaan. Kuka tämän kaiken on järjestänyt? Ihminenkö? Ei tietenkään.

Ajatelkaamme eläimiä, lintuja, hyönteisiä, kasveja, kaloja, meriä, bakteereja ja kemiallisia elementtejä, joita ei voida nähdä eikä löytää edes hienoimmilla laitteilla. Kaikilla näillä on laki jota ne seuraavat, toteuttaen omaa tehtäväänsä suuremmassa kokonaisuudessa. Onko kaikki tämä yhteys, harmonia, vaihtelu, suunnitelmallisuus ja tasapaino vain sattumaa? Toimivatko nämä asiat täydellisesti ja uudistavatko ne itseään yhä uudestaan ja uudestaan vahingossa? Eivät tietenkään.

”Todella, taivaiden ja maan luomisessa, yön ja päivän vaihtelussa, laivoissa, jotka purjehtivat halki meren kuljettaen sitä mikä ihmisiä hyödyttää, ja sateessa, jonka Jumala lähettää alas taivaalta ja elvyttää sillä maan sen oltua kuollut, ja kaiken lajisissa liikkuvissa olennoissa jotka Hän on levittänyt sinne, ja tuulen suunnanmuutoksissa, ja pilvissä, joita kannatellaan taivaan ja maan välissä, on totisesti merkkejä ymmärtäville ihmisille.”

(Koraani 2:164, käännös merkityksestä)

Jumala on kertonut lähettämissään ilmoituksissa taivaiden ja maan rakenteista, yön ja päivän tarkoituksesta, elävien olentojen luomisesta, ja kertonut, ettei Hän luonut tätä kaikkea turhaan. Hän on myös kehottanut ihmisiä ajattelemaan Hänen merkkejään, joita on kaikkialla luomakunnassa.

”Siunattu on Hän, Jonka Kädessä on Valtius, ja jolla on voima yli kaiken olevaisen! Hän, joka loi kuoleman ja elämän koetellakseen, kuka teistä osoittautuu parhaaksi teoissa, ja Hän on mahtava, anteeksiantava. Hän, joka on luonut seitsemän taivasta toinen toisensa yläpuolelle. Et voi havaita Laupiaan luomistyössä mitäänvirhettä. Anna katseesi vaeltaa; voitko huomata mitään vajavaisuutta?”

(Koraani 67:2-3, käännös merkityksestä)

Meidän ei tarvitse katsoa kauas huomataksemme selviä merkkejä Luojan olemassaolosta. Riittää, kun vain ajattelemme omia kehoamme – kuinka mahtava onkaan niiden ohjausjärjestelmä? Kuinka aivot toimivat, ajattelevat, analysoivat, lajittelevat, varastoivat ja luovat tietoa, miljoonasosa sekunneissa, lakkaamatta koko ajan? Entä sydän, joka jatkuvasti pumppaa verta ja säätelee ihmisen elintoimintoja, vaikkei hän itse kiinnitäisi siihen mitään huomiota? Entä munuaiset, kehon puhdistuslaitos, joka suorittaa satoja kemiallisia analyysejä samanaikaisesti ja säätelee myrkyllisten aineiden tasoa kehossa, ja tekee tämän kaiken automaattisesti? Ja entä silmät, ihmisen kamera, joka näkee, tarkentaa, arvioi ja näyttää värejä, vastaanottaa valotuksen ja etäisyydet, ja välittää näkemänsä aivoille; kaiken tämän automaattisesti. Ajattele. Kuka sinut on suunnitellut ja luonut ja kuka elämääsi säätelee? Sinä itsekö? Et tietenkään.

”Jumala on Hän, joka loi taivaat ja maan ja kaiken niiden välissä olevan kuudessa päivässä, sitten nousi Valtaistuimelle. Teillä ei ole muuta suojelijaa eikä auttajaa kuin Hän. Ettekö tätä ota varteen? Hän lähettää käskynsä taivaasta maan päälle; sitten se kohoaa Hänen luokseen yhdessä päivässä, jonka pituus on tuhat vuotta teidän laskujenne mukaan. Sellainen on Hän, salatun ja ilmeisen tuntija, mahtava, armahtaja. Hän, joka teki kaiken luomansa parhaalla tavalla ja Hän aloitti ihmisen luomisen savesta. Sitten Hän teki hänen jälkeläisensä halveksitun nesteen siemenestä. Sitten hän muotoili hänet sopusuhtaiseksi ja puhalsi häneen hengen, ja Hän antoi teille kuulon, näön ja ymmärryksen. Vähänpä te osoitatte kiitollisuutta! Ja he sanovat: ’(Mitä!) Kun olemme maatuneet maan tomuksi, tullaanko meidät todella luomaan uuteen eloon?’ Niin, he kieltävät kohtaamisen Herransa kanssa! Sano: ’Kuoleman enkeli, joka on asetettu yllenne, on ottava sielunne; sitten teidät tuodaan takaisin Herranne luo.’ ”

(Koraani 32: 4-11, käännös merkityksestä)

Yksi, Kaikkivaltias Jumala, Luoja, jolla on viisaus ja voima luoda, on vastuussa tämän kaiken olemisesta ja pysymisestä, ja Hän on ainoa, joka ansaitsee tulla ylistetyksi siitä.

”Kaikki mitä on maan päällä on katoava. Ja ikuisesti pysyvät Herrasi Kasvot, täynnä majesteettisuutta ja kunniaa.”

(Koraani, käännös merkityksestä 55: 26-27)

Jumala on siis luonut meidät ja fyysisen todellisuuden ympärillemme. Kehomme alistuvat Jumalan asettamiin fysiikan lakeihin, jotka ovat niiden elinehto. Tämän lisäksi Jumala on myös antanut meille sielun, joka on ihmisyytemme ydin ja pysyvin ja olennaisin osanen meitä. Niin kauan kuin huolehdimme ainoastaan fyysisten tarpeidemme täyttämisestä ja jätämme sielumme unohduksiin, emme voi saavuttaa minkäänlaista pysyvää onnea tai tyytyväisyyden tunnetta. Jumala sanoo Koraanissa:

”Jotka uskovat, ja joiden sydämet löytävät levon Jumalan muistamisessa – todella, Jumalan muistamisessa sydämet löytävät levon.”

(Koraani 13:28, käännös merkityksestä)

Jumalan asettama alkuperäinen uskonto

Islam on uskonto, jota Jumala on Lähettiläidensa kautta ilmoittanut ihmisille kaikkina aikoina, ja jossa Hän on ilmaissut kuinka ihminen voi toteuttaa luomisensa tarkoituksen ja elää hyvän elämän. Sanana Islam tarkoittaa alistumista, tottelevaisuutta ja rauhaa, eli täydellistä antautumista Jumalan, maailmankaikkeuden Luojan Tahtoon ja johdatukseen. Islam muodostuu uskosta, tiedosta ja teoista. Koraani on Jumalan viimeinen ilmoitus, jonka tehtävänä on palauttaa koko ihmiskunta Luojansa, ainoan Jumalan palvomiseen hyvällä sanomalla, vetoamalla ihmisen järkeen ja ymmärrykseen hyvästä ja pahasta ja varoittamalla Tuomiopäivästä. Koraani on Jumalan sanaa, joka ilmoitettiin Profeetta Muhammadille enkeli Gabrielin välityksellä (rauha heille molemmille).

Profeetta Muhammad on antanut esimerkin Islamin mukaisesta elämäntavasta, ja kertomuksia tästä on tallennettu lukuisiin perimätietoihin. Eräässä tällaisessa kertomuksessa Profeetalta kysyttiin Islamista, Uskosta ja Täydellistymisestä. Hän vastasi: ”Islam on sen todistamista, ettei ole ketään palvontaan oikeutettua, paitsi Jumala, ja että Muhammad on Hänen Lähettiläänsä; säännöllisen rukouksen harjoittamista ja almujen antamista, paastoamista Ramadhan-kuukauden ajan ja pyhiinvaelluksen suorittamista jos siihen kykenee.” ”(Usko) on uskoa Jumalaan, Hänen En keleihinsä, Hänen Kirjoihinsa, Hänen Lähettiläisiinsä ja Viimeiseen päivään, ja uskoa Jumalalliseen kohtaloon, sen hyvään ja pahaan.” ”Täydellistyminen on sitä, että palvot Jumalaa niin kuin näkisit Hänet, ja vaikka et pysty siihen, Hän totisesti näkee sinut”. (Muslim)

Sano: ”Me uskomme Jumalaan, siihen, mitä on ylhäältä ilmoitettu meille ja mitä on ilmoitettu Aabrahamille ja Ismaelille ja Iisakille ja Jaakobille ja (Israelin) sukukunnille, ja siihen, mitä Mooses ja Jeesus ja profeetat ovat saaneet Herraltansa; me emme tee mitään erotusta heidän välillään, ja Hänelle olemme alistuneet”.

(Koraani 3:84, käännös merkityksestä)

 

 

 

 


 

 

Allahin olemus

 

Islam on rakennettu uskon perustalle, Arabiaksi ”Aqiidah”, jonka mukaan on vain yksi Jumala, joka on maailmankaikkeuden yläpuolella, ihmisten ja elämän, jotka Hän on luonut. Hän on luonut kaiken, luonut asioita tyhjästä ja siksi on Hän mistään riippumaton. Toisin sanoen Häntä ei ole luotu, muuten Hän itse ei olisi Luoja; ja koska Jumala kuvataan Luojana, on Hänen itsensä mahdotonta olla luotu. Hän on siis riippumaton, koska kaikkien asioiden olemassaolo riippuu Hänestä ja Hän ei riipu mistään.

Palatkaamme siihen, että asioiden täytyy olla jonkun luomia. Asioita, jotka ovat järjellä käsitettäviä, on ihminen, elämä ja maailmankaikkeus; kaikki ne ovat rajallisia ja päättyviä; seurauksena tästä ne ovat voimattomia, epätäydellisiä ja tarvitsevat muita. Ihminen on epätäydellinen siksi, että hän kasvaa vain tiettyyn rajaan, jota hän ei voi ylittää. Hän on siis päättyvä. Elämä on myös päättyvä, koska se ilmenee yksilöissä (eläimissä, ihmisissä) ja se voidaan havaita kun yksilö kuolee, siis hän on rajallinen. Maailmankaikkeus on päättyvä, koska se on kaikkien taivaankappaleiden/planeettojen summa, ja kukin planeetta on päättyvä; ja päättyvien asioiden summa on päättyvä, siis maailmankaikkeus on päättyvä. Näin ovat ihminen, elämä ja maailmankaikkeus päättyviä.

Miettiessään sitä, mikä on päättyvää, tulee siihen päätelmään, ettei se voi myöskään olla ikuista, muutenhan se ei olisi päättyvää, ja sellaisena sen täytyy olla jonkun muun kuin itsensä luomaa. Sen jonkun täytyy olla ihmisen, elämän ja maailmankaikkeuden Luoja. Tämä Luoja on joko jonkin toisen luoma tai sitten Hän on itsensä luoma tai sitten Hän on ikuinen, riippumaton. Epäilemättä on täysin väärin, että Hän olisi jonkin toisen luoma, sillä jos niin olisi, olisi Hän päättyvä. Se, että Hän olisi luonut itse itsensä. On yhtä väärin. Sillä jos niin olisi, olisi Hän samanaikaisesti sekä Luoja, että luotu, mikä olisi järjetöntä. Tästä seuraa, että Hänen täytyy olla ikuinen, riippumaton. Me kutsumme Luojaa Jumalaksi/Allahiksi.

Tästä huolimatta voi jokainen henkilö, jolla on kyky ajatella, ymmärtää itse asioiden olevaisuudesta, että niillä on Luoja, joka on ne luonut, koska pidämme niitä epätäydellisinä, voimattomina ja toisia tarvitsevina; siis ne ovat varmasti luotuja. Siksi riittää, kun kiinnittää huomionsa mihin tahansa maailmankaikkeudessa, ihmiseen ja elämään, tehdäkseen sen johtopäätöksen, että on olemassa Luoja, Hallitsija. Siksi jonkun maailmankaikkeuden planeetan katseleminen, jonkin elämänvaiheen miettiminen tai jonkin ihmisen ominaisuuden ymmärtäminen, antaa todisteita Jumalan olemassaolosta. Edelleen näemme, että pyhä Koraani ohjaa huomiomme asioihin ja kehottaa ihmisiä miettimään niitä, omaa ympäristöään ja mitä heidän elämäänsä liittyy, vakuuttuakseen Jumalan olemassaolosta. Ihminen havaitsee, kuinka asiat tarvitsevat muita asioita ja päättelee, että on varmasti olemassa Luoja, Hallitsija. Sadat Koraanin säkeet johdattavat ymmärtämään tämän.

”Miettiköön ihminen, mistä hänet on luotu! Hänet on luotu pienestä pursuavasta pisarasta, joka on lähtöisin kupeiden ja rintakehän välistä.”

(Koraani 86:5-7)

”Taivasten ja maan luominen sekä yön ja päivän vaihtelu ovat totisesti tunnusmerkkejä niille, joilla on ymmärrystä.”

(Koraani 3:189)

”Hänen merkkejään on myöskin taivaitten ja maan luominen sekä kieltenne ja ihonvärinne moninaisuus. Totisesti, tässä on merkkejä maailman kansoille.”

(Koraani 30:22)

”Eivätkö he näe, kuinka pilvet on luotu, kuinka taivas on kaartunut korkeaksi, kuinka vuoret on pystytetty ja kuinka maa on avaraksi levitetty?”

(Koraani 88: 17-20)

”Katso, taivasten ja maan järjestyksessä, yön ja päivän vaihtelussa, laivojen purjehtimisessa merellä niiden kuljettaessa sellaista, joka hyödyttää ihmisiä, vedessä, jonka Jumala taivaasta lähettää ja jolla Hän elvyttää maan sen horrostilan jälkeen, kaikenlaisten eläinten leviämisessä yli maan, tuulten suunnissa ja pilvien nöyrässä kulussa taivaan ja maan välillä, on totisesti tunnusmerkkejä (Jumalan kaikkivaltiudesta) ihmisille, joilla on ymmärrystä.”

(Koraani 2:164)

Tämän lisäksi on muitakin merkkejä, jotka haastavat ihmistä mietiskelemään syvästi asioita, ympäristöä, ja kaikkea siihen liittyvää, ja siten päätyä Luojan, Hallitsijan olemassaoloon, jotta ihmisen usko Jumalaan olisi varma ja luja, sen ollessa johdettu älyn ja todisteiden avulla.

Totisesti usko Luojaan, Hallitsijaan on synnynnäinen kaikissa, mutta tämä vaistomainen usko tulee tunteista, jotka puolestaan eivät tuota luotettavia eikä varmoja tuloksia. Tunteet lisäävät uskoon usein epätosia asioita, jotka johtavat ihmisen harhaan ja hukkaamaan uskonsa. Epäjumalanpalvonta, taikausko ja mytologia ovat tuloksia tunteenomaisesta uskosta. Siksi, jotta ei sekoitettaisi Jumalaan ominaisuuksia, jotka ovat vastoin Hänen luontoaan tai jottei nähtäisi Jumalaa aineellistuneena, mikä johtaa ateismiin tai polyteismiin, fantasioihin tai taikauskoon, jotka kaikki johtavat pois aidosta uskosta, Islam ei jätä tunteita ainoaksi tieksi uskoon. Sen tähden Islam kehottaa käyttämään tunteita harkiten ja velvoittaa jokaisen muslimin käyttämään ymmärrystään uskoakseen Jumalaan sekä kieltää pelkän matkimisen uskonnossa. Siksi Islamissa järjen tehtävänä on olla tuomarina kunkin uskonkäsityksessä.

”Taivasten ja maan luominen sekä yön ja päivän vaihtelu ovat totisesti tunnusmerkkejä niille, joilla on ymmärrystä.”

(Koraani 3:190)

Ihmisen kehottaminen tutkiskelemaan tarkkaan maailmankaikkeutta ymmärtääkseen sen lakeja ja tullakseen ohjatuksi uskomaan sen Luojaan toistuu Koraanissa satoja kertoja eri kohdissa. Kaikki ne vetoavat ihmisen kykyyn järkeillä, rohkaisten tätä ajattelemaan syvästi ja mietiskelemään, jotta usko rakentuisi järjelle ja todisteille; varoittaen tätä vain jäljittelemään esi-isiensä tapoja ilman järkeilyä, miettimistä ja vakuuttumista siitä, mikä on totta. Tämä on se, mihin Islamin usko kehottaa. Se on usko valistunutta ja itsevarmaa ihmistä varten, joka on etsinyt etsimistään ja miettinyt miettimistään, kunnes hän tämän ajattelu- ja etsimisprosessin jälkeen on vakuuttunut Jumalan Kaikkivaltiaan olemassaolosta.

Vaikka järjen käyttäminen Jumalaan uskomiseksi on pakollista, on ihmisen ymmärrys rajallinen kunkin aistien ja henkisen kapasiteetin mukaan, sillä ihmisjärki, vaikka se kuinka kasvaisi ja kehittyisi, on itsessään rajoitettu ja sen rajat ovat ylittämättömät. Siten myös ihmisen kyky ymmärtää Jumalan luonnetta on rajallinen, koska Hän on koko maailmankaikkeuden, ihmisen ja elämän tuolla puolen. Ihmisen järki ei voi ymmärtää sitä, mikä on ihmisen saavuttamattomissa ja sen tähden hän ei voi ymmärtää Jumalan olemusta. Siksi emme kysy, miksi ihminen uskoo Jumalaan, vaikka hän järjellään ei voi käsittää Jumalaa, sillä usko on uskoa Jumalan olemassaoloon.

Jumalan olemassaolo on käsitettävissä luomakunnan, maailmankaikkeuden, ihmisen ja elämän olemassaolon kautta, jotka kaikki ihminen voi ymmärtää, koska ne ovat hänen järkensä rajoissa. Ihminen siis ymmärtää ne ja siitä hän ymmärtää, että on olemassa niiden kaikkien Luoja, joka on Jumala. Siksi usko Jumalaan on rationaalinen ja järjellisten kykyjen rajoissa. Tämä on vastakohta Jumalan olemuksen käsittämiselle, mikä on mahdotonta, koska se on maailmankaikkeuden, elämän ja ihmisen yläpuolella, toisin sanoen kaiken järjen tavoittamattomissa. Tämän puutteen sinänsä tulisi olla yksi uskoa vahvistavista tekijöistä, ei suinkaan epäuskon ja epäilyksen lähde.

 

 


 

 

Kutsu Kristityille (Pdf tiedostona tästä)

 

LUTERILAISUUS, n.4.5 miljoonaa suomalaista kuuluu tähän kirkkojärjestelmään.

” Luterilaisuus on protestantinen kristinuskon suuntaus, jonka juuret ovat Marttin Lutherin  opetuksissa ja 1500-luvun uskonpuhdistuksessa. Luterilaisuus on yksi protestanttisuuden viidestä pääsuuntauksesta anglikaanisuuden, metodismin, kalvinismin ja baptismin ohella. Luterilaisuus ei muodosta yksittäistä kirkkoa kuten esimerkiks roomalaiskatolisuus, vaan se koostuu erilaisista alueellisista tai kansallisista kirkoista, kuten Suomen evankelis-luterilainen kirkko. Maailmanlaajuisesti luterilaisia kirkkoja on noin 140, joista 138 kuuluu vuonna 1947 perustettuun Luterilaiseen maailmanliittoon. 2000-luvun alussa maailmassa oli kaikkiaan 65 miljoonaa luterilaista. Luterilaisuus on väkimäärältään maailman toiseksi suurin protestanttinen suuntaus baptismin jälkeen. Uskonopillisesti luterilaisuus perustuu perinteisen protestantismin periaatteisiin, joita ovat raamatun korostaminen (sola scriptura) yli paavillisen ja kirkollisen vallan, viiden perinteisen katolilaisen sakramentin hylkääminen, ja ajatukseen että ihmisen pelastuminen johtuu yksin armosta ( sola gratia ) ja uskosta (sola fide ), eikä ihmisen tekemisiin maan päällä. Luterilaisuus syntyi 1500-luvulla uskonpuhdistuksen yhteydessä. Se syntyi katolisen kirkon sisällä ja lopulta erkani omaksi kirkokseen katolisen kirkon painostuksen johdosta. Martti Luther halusi palauttaa katolisen kirkon opetuksen Raamatunmukaiseksi. Hän halusi poistaa ajatuksen ankarasta Jumalasta.”

”Luther korosti, että Jumalan armo saadaan ”yksin armosta ilman lain tekoja”. Tällä hän halusi korostaa, että ihminen ei voi omilla teoillaan tai ajatuksillaan ansaita Jumalan suosiota. Pelastus annetaan ihmiselle puhtaasti armosta. Armon antaja on Jumala, ja ihminen tarvitsee pelastuksen vastaanottamiseen vain uskonsa, joka tarrautuu Jumalan lupaukseen armosta. Jumalan ja ihmisen väliin ei saa tulla mikään meidän tekomme, vaan yksin Kristus. Jumalan suosio eli pelastus saadaan puolestaan yksin Kristuksen tähden Kristuksen ainutkertaisen ristinkuoleman johdosta. Kristuksen ainutkertainen uhri ristillä on ainoa uhri, joka voi vaikuttaa pelastuksen ihmisen ja Jumalan välillä. Tällä hän kritisoi oman aikansa katolista messu-uhrioppia, jonka mukaan messussa kirkko uudisti Kristuksen uhrin verettömästi ja näin sai aikaan sovittavan armon messuun osallistuvien ja Jumalan välillä . Luterilaisen kirkon oppiin kuuluu ennalta määräys eli predestinaatio . Oppi, kuten se esitetäänYksimielisyyden ohjeessa [6] , määrää predestinaatiosta seuraavaa:

 

 • Predestinaatio tarkoittaa Jumalan tekemää iankaikkista valintaa.
 • Siitä erillinen asia on praescientia , eli se että Jumala tietää kaiken ennen kuin se tapahtuu.
 • Jumala on ”elämän kirja”, johon kaikkien niiden nimet on kirjoitettu, joiden on määrä tulla iankaikkisesti autuaiksi. ”Jumala on ennen maailman perustamista hänessä – Kristuksessa – valinnut meidät.” (Ef. 1:4)
 • Predestinaatio eli Jumalan iankaikkinen valinta on pelastuvien on pelastuksen syy. ”

”Raamatun tulkinnassa korostetaan Uuden Testamentin ja ilosanoman (evankeliumin ) merkitystä, jonka katsotaan yleensä ohittavan Vanhan Testamentin lakeja muistuttavat opetukset. Evankeliumia Raamatussa on se mikä ajaa Kristuksen asiaa (eli armoa, ns. Christum agere -periaate).”

Nikean kirkolliskokous eli Ensimmäinen ekumeeninen kirkolliskokous eli yleinen, koko ”yhdeksi, pyhäksi, yhteiseksi ja apostoliseksi” tunnustetun kirkon piispojen kirkolliskokous pidettiin vuonna325 Nikeassa Bitynian pääkaupungissa, nykyisen Turkin alueella. Tämä oli historiallisesti ensimmäinen yritys saavuttaa yksimielisyys kaikkia kristittyjä edustavassa kirkossa . Keisari Konstantinus Suuri kutsui kirkolliskokouksen koolle Hosius Kordubalaisen ja paavi Sylvester I:nsuosituksesta, koska aleksandrialaisen presbyteerin Areioksen oppiareiolaisuus herätti kirkossa suuria erimielisyyksiä. Areios väitti, että Poika,Kristus , on luotu eikä siten samanarvoinen kuin Isä Jumala . Kokouksessa Areios tuomittiin harhaoppiseksi. Raamatun pohjalta muotoiltiin kristillinenkolminaisuusoppi : ”Jumala on kolmiyhteinen – Isä, Poika ja Pyhä Henki . Kolme persoonaa, mutta vain yksi Jumala.” Koolla oli 318 kirkkoisää, joista huomattavimmat olivat Aleksandrian piispa Aleksander, Antiokianpiispa Eustatios ja Jerusalemin piispa Makarios.

Kirkolliskokouksessa annettiin kirkkoa sitova uskontunnustus, joka täydennettiin vuonna 381 järjestetyssä Konstantinopolin ensimmäisessä kirkolliskokouksessa muotoon, ja nykyään se tunnetaan Nikean uskontunnustuksena . Uskontunnustus sisältää Areiosta vastaan suunnatun oppituomion eli anateeman . [Tämä piispa Arius olisi siis vastoin kolminaisoppia ja häntä vainottiin, kidutettiin ja hänen kirjat poltettiin]. Lisäksi kokouksessa annettiin 20 kanonia eli sääntöä. Nikeassa päätetty kirkon uskontunnustuksen muoto ja teema on seuraava:

Me uskomme yhteen Jumalaan, Isään Kaikkivaltiaaseen, kaikkien näkyvien ja näkymättömien luojaan. Ja yhteen Herraan, Jeesukseen Kristukseen, Jumalan ainosyntyiseen Poikaan, Isästä syntyneeseen, joka on peräisin Isän olemuksesta, Jumala Jumalasta, valo valosta, tosi Jumala tosi Jumalasta, syntynyt eikä luotu, joka on samaa olemusta kuin Isä, jonka kautta kaikki on tehty niin taivaassa kuin maan päällä; meidän ihmisten ja tähden ja meidän pelastuksemme tähden hän astui alas ja tuli lihaksi, tuli ihmiseksi, kärsi ja nousi ylös kolmantena päivänä, astui ylös taivaisiin, tulee tuomitsemaan eläviä ja kuolleita. Ja Pyhään Henkeen.”

 

Vuonna 2008 luterilaiseen seurakuntaan liittyi 10 763 kun taas erosi52 203 !

KATOLILAISUUS (roomankatoliset) n.10 000 jäsentä

• eivät suosittele ihmisten itse lukevan raamattua vaan puhumaan paaville tai ministerille, jotka vapauttavat ihmisen synneistään ja välittävät katumuksen Jumalalle?

• eri rituaaleja kuten Jeesuksen äidin, Marian palvomista rukouksen muodossa

• katolinen raamattu sisältää 7 kirjaa enemmän kuin protestanttien raamattu

• Katolinen kirkko Suomessa koostuu vain yhdestä hiippakunnasta, johon kuuluu seitsemän seurakuntaa. Katolisen kirkon toiminta on hyvin kansainvälistä, ja noin puolet Suomen katolisesta papistosta on kotoisin Puolasta. Suomessa toimii tällä hetkellä ainoastaan yksi suomalaista syntyperää oleva katolinen pappi.

• Se on suoraan alisteinen Vatikaanille . Valtion tukea kirkko sai vuoden 2009 tasolla nelisen euroa jäsentä kohti eli n. 40 000 €.

PROTESTANTIT

• Perustaja Martin Luther lähti Saksasta hengelliselle matkalle Roomaan ja järkyttyi Paavin ylellisestä elämäntyylistä kultasine tuoleineen jne. Hän palasi takaisin Saksaan ja protestoi näitä näkemiään arvoja vastaan ja kyseenalaisti missä olivat ne arvot mihin Jeesus oli opettanut kuten mm. vaatimattomuus jne. Tästä nimi protestantti.

ORTODOKSIT 1.1 % Suomen väestöstä

Ortodoksinen kirkko ( kreik. ????? , orthos , suom. oikein ja d??a,doxa opettava, ylistävä ) on kristillinen kirkko , johon kuuluu noin 220 miljoonaa kannattajaa. Suurin osa maailman ortodoksisista paikalliskirkoista sijaitsee Venäjällä , Balkanin niemimaalla ja Lähi-idässä .

• Ortodoksisessa kirkossa Neitsyt Marialla on erityinen asema esirukoilijana. Marian katsotaan olevan ainainen neitsyt ja ”uusi Eeva ”, joka vastasi omasta tahdostaan myöntävästi ylienkeli Gabrielin esittämään kysyvään ilmoitukseen Jeesuksen syntymästä. Ortodoksit eivät tunnusta katolisen kirkon oppia Marian synnittömästä sikiämisestä ja suoraan taivaaseen nousemisesta.

• Ortodoksinen kirkko tunnustaa uskonsa siinä muodossa, kun vuonna325 järjestetty Nikaian ensimmäinen kirkolliskokous

MORMONIT n.4.5 milj seuraajaa (Suomessa Myöhempien Aikojen Pyhien Jeesuksen Kristuksen Kirkko, 3300 – 4400 jäsentä)

• Joseph Smith perustajana v.1830, joka väitti olevansa profeetta. Mormonien kirjan hänelle opetti enkeli Mormoni.

• tunnettu polygamiasta

• Utah, USA heidän kotipaikka

• Vanhat ihmiset kuuluvat neuvostoon

• ”Aatami oli Jumalan ruumiillistuma, joka tuli Utahiin Eevan kanssa, joka oli suoraan taivaasta”

• Mormonit eivät saa juoda kahvia, teetä tai alkoholia, tai polttaa tupakkaa. Piristeitä sisältävistä elintarvikkeista he saavat kuitenkin nauttia mm. Coca-Colaa .

• Mormonikirkkoa on kritisoitu rasistisuudesta. Mormonin kirjan mukaan tummaihoisten ihonväri on tumma, jotta muut ihmiset huomaisivat heidän olevan pahoja. Mormonit uskovat tämän olevan jumalan sanaa. Vuodesta 1978 lähtien mormonikirkko hyväksyi papeiksi myös tummaihoisia. Tummaihoisia hyväksyttiin kirkon jäseniksi, mutta heiltä evättiin tiettyjä oikeuksia.

JEHOVAN TODISTAJAT 4.1 miljoonaa seuraajaa (Suomessa 19 047 v.2009)

Jehovan todistajat on kristillisperäinen uskonnollinen liike , joka korostaa julkista sanoman julistamista ja liikkeen raamatuntulkinnannoudattamista käytännön elämässä. Liike tähdentää Jehova -nimen käyttöä Jumalan nimenä ja heidän liikkeensä asemaa ainoana oikeana tosi-kristittyjen uskontokuntana. Jehovan todistajat eivät tunnusta kolminaisuusoppia , helvetintulioppia , sielun kuolemattomuusoppia eivätkä vietä kristillisiä juhlapäiviä , vaan katsovat niiden olevan Raamatun vastaisia. He uskovat, että lähitulevaisuudessa Jehova hävittää valtajärjestelmät sekä väärät uskonnot ja useimmat niiden kannattajat [1] suuressa Harmageddonin sodassa ja Jehovan palvojat saavat ikuisen elämän paratiisimaassa maan päällä.

• Uskovat Raamatun olevan Jumalan sana.

• seuraajia kutsutaan raamatun opiskelijoiksi.

• sielu ei ole erotettavissa ruumista

• Jeesus siis oli luotu poika, ei Jumalan poika

• he eivät usko Helvettiin

• Uskovat King Jamesin versioon raamatusta

• Jehova = tarkoittaa Jumalaa, jota ei mainita raamatussa.

7 PÄIVÄN ADVENTISTIT 14.5 milj & Suomessa n.3800.

• Adventistit ovat kristillinen protestanttinen kirkkokunta. Adventistitarkoittaa henkilöä, joka odottaa Kristuksen ( Jeesuksen ) pikaista toista tulemista. Nykyisin maailmanlaajuisesti ylivoimaisesti suurin adventistiryhmä ovat seitsemännen päivän adventistit . Sanoilla seitsemännen päivän adventistit viitataan tapaan viettää pyhäpäiväälauantaina eli sapattina . Tämä perustuu siihen, että raamatullisen mallin mukaisesti sunnuntai on viikon ensimmäinen päivä ja lauantai seitsemäs.

• perustaja Ellen White (v.1915 kuoli), jota he pitivät profeettana

• he eivät syö sianlihaa, eivätkä polta tupakkaa tai juo alkoholia

• naiset eivät käytä meikkiä

• he ovat ennustaneet maailmanlopun aikaa

• uppokastaminen kuuluu heidän rituaaleihin

 

Kolminaisoppi on heille lähes kaikille yhtenäinen tekijä. ”Kuoli sinun syntiesi vuoksi” -käsitys utopinen. Jos sinä tapat ihmisen, joka sinun ystäväsi, tapettu ihminen ottaa sinun syntisi tappamisesta niskoilleen?! Ei logiikkaa tämän kaltaisessa ajattelutavassa.

Kysymyksiä ja vastauksia:

”Jeesus vastaa minun rukouksiin” – vertaa tässä rukoilua puulle, kiville, vastaako ne rukouksiin? Voiko jumala kuolla? Ja jos hän ei ollutkaan jumala, niin miten luotu voi vastata rukouksiin? Vain Allaah voi vastata rukouksiin. Älä lohduta tai myötäile vaan koita löytää yhteinen mielipide.

”Ei mitään väliä mitä uskontoa harjoitat, kunhan teet hyviä tekoja” – Kyseenalaista mikä on ”hyviä tekoja”? Hyvyys on vaihteleva termi eri ihmisistä lähtien. Joku mitä itse pidät hyvänä, ei välttämättä ole toisen mielestä jne.

• Kun Jeesus rukoili, kenelle hän rukoili jos oli jumala? Itselleenkö?

• Kun Jeesus nostettiin ylös, teidän uskomuksen mukaan, missä hän on nyt? Jumalan oikealla puolella? Jos niin, niin kuinka hän voi olla samaan aikaan Jumala?

• Ovatko muutkin Profeetat Jumalia?

• Seuraatko niitä lakeja ja säännöksiä, joita Jeesus ja Jumala määräsivät?

• Painota palvojan suoraa yhteyttä Jumalaan ilman välikäsiä

• Ihminen ei ole syntynyt syntisenä, perisynti käsite puuttuu islamista. Ihminen on syntynyt palvomaan Jumalaa, puhtaaseen olomuotoonsa, fitran tilaan.

 

 

”Sano: Jos rakastatte Jumalaa, seuratkaa minua, niin Jumala rakastaa teitäkin ja antaa teille teidän syntinne anteeksi. Hän on Anteeksiantava, Armelias.”

Suurah Aal-Imraan 3:31

 

 

  

 

Kutsu Juutalaisille (Pdf tiedostona tästä)

 

 

 

Awf ibn Malik kertoi Profeetan (saws) sanoneen: ”Juutalaiset jakaantuvat 71 sektiin, yksi niistä pääsee Paratiisiin ja 70 menee Helvettiin. Kristityt jakaantuvat 72:n sektiin ja 71 niistä menee Helvettiin ja yksi pääsee Paratiisiin. Hänen, kenen kädessä minun sieluni on, minun Ummani tulee jakaantumaan 73 sektiin ja yksi niistä pääsee Paratiisin ja 72 menee Helvettiin.” Joku kysyi, ”Oi Allaahin Lähettiläs (saws), keitä he ovat? Hän (saws) vastasi, ”Al-Jama’ah.”[muslimien ydinjoukko]

 

 

 

Maailmassa noin 13 155 000 juutalaista

 

• Palestiinassa n. 5.6 milj.

 

• Amerikassa n. 6.4 milj/ 308 690 662

 

• Ranskassa 490 000

 

• Kanadassa 374 000

 

• Englannissa 295 000

 

• Iranissa 25 000

 

• Marokossa 25 000

 

• Suomessa n. 1300

• Jemenissä 1000

 

Uskovat yhteen Jumalaan ja heillä on ajatus siitä, että he ovat Jumalan valittu kansa, valittu kansa myös kärsimyksiin ja suruhin (mm. vainot ja hajannaisuus). Juutalaisuus perustuu pitkälti lakien joudattamiselle, kansalliseen kulttuuriperinteeseen, historiaan ja temppelikulttuuriin. Juutalaisuus heidän mukaan kattaa kaikki osa-alueet elämässä, ja on elämäntapa. Nimeä juutalainen alettiin käyttää vuodesta 539 eKr lähtien. He käyttävät itsestään nimitystä ”Abrahamin lapset.” (n. 2000 – 1500 eKr Ibrahiim, Ishaq ja Yaqub elivät).

1 Mooseksen kirja 17:8 (kirjoitettu 2000 eKr)

”Minä annan sinulle ja jälkeläisellesi pysyväksi perintömaaksi koko Kaananin maan jossa nyt asut muukalaisena ja minä olen myös sinun jälkeläisesi Jumala.”

Historian kulkua

Diaspora = hajaantuneisuus, eli he ovat hajaantuneina eri kansojen keskuudessa. Tämä hajaantuneisuus on ajanut heitä yhteen ja pyrkimään muodostaman yhden valtion. Vuonna 70 jKr Palestiinaa oli hallinnut 8 eri vallanpitäjää, joista roomalaisten sotapäällikkö Titus kukisti juutalaiset ja hävitti heidän temppelin, josta nyt jäljellä vain Itkumuuri ns. länsimuuri, joka taas on osa Al-Aqsan moskeijan rakennelmaa.

380-luvulla kristinuskosta tuli valtionuskonto ja juutalaisten vainot ja vihamielisyys heitä kohtaan lisääntyi. 1099 – 1291 ristiretket kohdistuivat myös juutalaisiin. Euroopassa vallinnut inkvisio-laitos eristi heidät omille asuinalueilleen. 1800-luvulla poliittinen sionismi syntyi vainojen johdosta. Ranskan vallankumous taas paransi heidän olojaan kunnes Hitlerin toimesta noin 6 miljoonaa juutalaista kuoli keskitysleireillä sekä muissa olosuhteissa.

Sionismi

Sionismi tulee sanasta siion, jota käytetään synonyyminä Israelista ja Jerusalemista mm. Psalmeissa. Juutalaisten hajaantuneisuus synnytti voimakasta kaipuuta palata takaisin ”luvattuun” maahan.

Sionismin perusta Theodor Herzl julkaisi kirjan ”Juutalaisvaltio” vuonna 1895. Baselissa v. 1897 pidetyssä kongressissa päätettiin mm. seuraavista asioista:

”Sionisimi tähtää julkisesti ja laillisesti valmistetun kansalliskodin luomiseen Palestiinaan.”

”Tähän asti olemme odottaneet yliluonnollista pelastusta, nyt tartumme itse toimeen.”

Sionismi on kansainvälinen juutalaisten poliittinen/nationalistinen ”puolue”/järjestelmä. Tämä järjestelmä on kattojärjestelmä eri juutalaisten poliittisille puolueille. Kongresseja pidetään joka neljäs vuo si ja kongressin jäsenet valitaan jäsenyyden kautta.

Ennen II- maailman sotaa muuttoliike oli alkanut Palestiinaan (1882). Vuonna 1942 siionistien kongressissa he vaihtoivat tavoitteensa ja vaativat juutalaisen valtion perustamista. Ennen YK:n päätöstä heille ehdotettiin paikkaa mm. Ugandasta, jonka he hylkäsivät. Vuonna 1948 YK:n päätöksen mukaan Palestiinasta tuli juutalaisten uusi maa. Länsimaiden huonosta omasta tunnostaan he antoivat tukensa Palestiinan valtion tuhoamiselle ja Israelin valtion perustamiselle. Sionismin mukaan juutalaisen kotimaan uudelleen synnyttäminen oli erittäin kannatettu ajatus ja se nähtiin ratkaisuna juutalaisten ongelmille sekä nostattamaan juutalaista identiteettiä ja henkeä. Vuonna 1968 kongressissa päätettiin seuraavista asioista, jotka ovat vieläkin voimassa:

• Juutalaisten yhtenäisyys ja sen keskipisteenä on Israel

• Juutalaisten kokoontuminen yhteen/yhteensaattaminen heidän historiallisessa kotimaassa, Israelissa aliyahn= paluumuuton kautta kaikkialta maailmasta

• Israelin valtion vahvistaminen, joka on perustuu profeetalliseen katsaukseen oikeudenmukaisuudesta ja rauhasta

• Juutalaisten ihmisten identiteetin ylläpitäminen juutalaisuuden ja heprean koulutuksen kautta sekä myös hengellisyyden että kultturellisten arvojen ylläpitäminen

• Juutalaisten oikeuksien puolustaminen kaikkialla

Sionismi on sitoutunut taistelemaan anti-semitismiä vastaan kaikin keinoin, toiset heistä uskovat ettei se tule koskaan poistumaan maanpäältä kun taas toiset pitävät sionismia sen poistovälineenä. Israelilaisten itsenäisyysjulistus pitää seuraavat seikat sisällään:

”Juutaiset ihmiset ovat kasvaneet Israelissa, jossa on heidän uskonto, henkisyys, poliittinen identiteetti on kasvanut ja täällä he ovat asuneet ensimmäistä kertaa itsenäisessä valtiossa ja ja siellä he tuottavat heidän inhimillisiä, kansallisia ja kulttureellisia arvoja.”

”Kun juutalaiset väkivalloin ajettiin ulos heidän maastaan, he pitivät lupauksensa palata takaisin eri maista pakolaisina ja etteivät koskaan lopettaisi rukoilemista ja uskomasta että palaavat takasin maahansa ja ottavat takasin heidän poliittisen vapauden siellä.”

Nykyään noin 40 % maailman juutalaisista elää Israelissa ja toiset 40 % Amerikassa.

Väestö

Juutalaisista yksi sekti uskoi Profeetta ’Uzairiin, että tämä oli Jumalan poika, toiset taas uskovat uudelleen syntymiseen kun taas toiset kiistävät ettei Mooseksen (as) lakia tule noudattaa kirjaimellisesti jne. Mitä tulee ’Uzairiin, hän eli Suleimanin ja Zakariyyan ajan välillä.

 

Ns. puhdasoppisia ortodoksijuutalaisia väestöstä on noin 1/5. ja heidän lisäkseen on vapaamielisiä liberaalijuutalaisia. Aivan kuten muissakin uskonnoissa, heillä on eri sektejä. Amerikassa vallitseva reform judaism, uudelleen/jälleen syntyneet juutalaiset taas painottavat yksilön vapauteen ottaa uskonnosta ne osuudet mitkä itse haluavat. Yksilön autonomia. Lisäksi on vielä jälleenrakentavat juutalaiset (USA) jotka menevät aatteessaan vielä pidemmälle; yksilön vapaus menee ennen juutalaista lakia ja teologiaa. (esim. heidän mielestä Sionismi ja aliyah = paluumuutto Palestiinaan on kannustettava teko, juutalaisuus on normaalia ihmisen kehitystä, Toorah ei ollut Jumalallinen teos vaan juutalaisten sosiaalinen ja historiallinen kehitysteos, kaikki klassiset näkökannat Jumalasta tulee hylätä).

 

Valtionvalta valvoo mm. työnteon ja matkustuskieltoa sapattina, ravintomääräyksiä eri valtion laitoksissa ja estää siviiliavioliittojen solmimista. Kun taas uskonnolliset laitokset = rabbinaatit valvovat ja hoitavat mm. syntymään liittyvät asiat, kuolemat ja avioliitot. Eri sektien väliset kiistat ovat heillä yleisiä mm. elävätkö vanhoillisessa teokratiassa = jumalvaltiossa vai demokratiassa.

 

Kirjat & oppi

 

Vanha testamentti on juutalaisten uskonnon ja historian ja kulttuurin perusta. Heidän ajattelun ydin ja juutalaisten oppi on ilmaistu 5:ssä Mooseksen kirjassa. 400 eKr luvulla nämä tuotiin yhteen edellisten kirjojen kanssa. Vanhan testamentin kirjojen kokoelmasta käytetään nimitystä Kaanon ja se vahvistettiin n. v. 100 jKr. Tämä jaetaan osiin:

Toorah = laki, oppi, pyhin ja tärkein. sis. Mooseksen kirjat

Profeetat

Kirjoitukset = ketuvim

 

Toorah saa lukea itsenäisesti vain uskonnollisen täysiän saavuttanut ihminen n. 13 vuoden iässä, konfirmaation suorittanut lapsi.

 

Rabbi = laintuntija & opettaja

 

Toorah kapeammassa muodossaan viittaa 5:n Mooseksen kirjaan ja laajemmassa muodossaan se sisältää kaikki juutalaisten lait ja perinteet. Juutalaisten mukaan Toorah annettiin Moosekselle kirjallisessa muodossa suullisen selitysteoksen kera. Suullinen osuus on kirjoitettu ja se on nimeltään Talmud . Sen on koonnut kirjanoppineet eli rabbiinit ja se on valmistunut n. 450-luvulla.

 

Talmudeja on itse asiassa kaksi, Jerusalemin talmud ja Babylonian talmud. Babylonian talmud on laajempi ja se mitä yleensä käytetään ja mihin juutalaiset useimmiten viittaa. Talmudeista on tehty myös selitysteoksia: Mishnah, Gemara ja Rashi. Se taas sisältää mm. maanviljelyksen lait, juhlien lait, naisia koskevat lait, vahinkoihin liittyviä lakeja, temppelikäyttäytymistä, uskonnollinen puhdistautuminen jne.

 

Juutalaiset itse eivät käytä nimitystä Vanha Testamentti vaan alaskirjoitettu Toorah tai Tanakh.

 

Toorah rullia säilytetään synagoogan etuosassa olevassa paikassa jota kutsutaan nimeltä arkki. Toorah rullat peitetään joka kerran jälkeen ja niihin ei saa koskea omilla käsillä. Ne ovat aina käsinkirjoitettuja, kalligrafian tyylillä. Miksi niihin ei saa koskea johtuu kaiketi että ne ovat a. liian pyhiä, arkaa materiaalia kuten eläimen nahkaan kirjoitettuja tai sormista liukenevaa happoa joka aiheuttaa pintaa ajan kuluessa. Yleensä käytetään osoitinta, jonka nimi on Yad (=käsi).

 

Juutalaisten laki, halakhah, käsittää sääntöjä sekä määräyksiä joka voidaan käsittää kenties vastaavaksi kuin meidän fiqh. Heidän mukaan määräyksien noudattaminen parantaa heidän elämän laatua ja nostattaa uskontilaa. Halakhah koostuu kolmesta lähteestä: toorasta, rabbien laatimista lakipykälistä sekä pitkäaikaisista tavoista. Halakhah ydin tulee muuttumattomista 613:sta mitzvot käskyistä, jotka Jumala antoi juutalaisille ihmisille 5:ssä ensimmäisessä kirjassa vanhassa testamentissa.

 

Näiden lisäksi heillä on vielä muita kirjoituksia kuten Kabbalah. Kabbalah taas ns. mystiikkaan liittyvää kirjallisuutta, jota rabbit eivät ole kehottaneet kenenkään alle 40 vuotiaan lukemaan väärinkäsityksiä välttääkseen, sen jälkeen kun ovat valmistuneet tooran ja talmudin opeista. Kabbala sisältää mm. maailmankaikkeuden kysymyksiin vastauksia kuten uskooko paratiisiin ja helvettiin ja mitä tapahtuu sielulle kuoleman jälkeen jne. Mutta yleisen juutalaisen käsityksen mukaan tämän kaltaiset kosmoloogiset kysymykset ovat avoimia jokaisen henkilökohtaiselle mielipiteelle. Kabbalah sisältää myös tietoa taikomista. (mm. joku rabbi oli lausunut Jumalan nimen ja sen avulla noussut Jumalan luokse konsultoimaan Jumalaa ja enkeleitä jostain yleisestä asiasta tai toinen oppinut oli luonut ihmisen lausumalla Jumalan eri nimiä authubillaah). Juutalaiset eivät pidä näitä käytäntöjä pahuutena vaan yhtäläisenä Profeettojen ihmetekoihin kuten Jeesuksen tekoihin. Jotkut heistä väittävät myös Jeesuksen käyttäneen kabbalaa avukseen ihmetekoja tehdessään.

 

Palvonta & arki

 

Synagoga tulee sanasta kokoontuminen. Synagogassa on useimmiten oma osio naisille (ortodok.) ja sen itäpäädyssä ”arkki”, jossa he säilyttävät toorah rullia. Synagogassa ei saa olla maalauksia tai veistoksia, perustuen vanhan testamentin lakeihin. Toimitukset yleensä käydään ortodoksijuutalaisten keskuudessa hepreaksi ja liberaalijuutalaiset taas hebreaksi ja kansan kielellä.

 

Sapatti on ilon ja levon vapaapäivä, lauantai. Se alkaa perjantaina magribista ja jatkuu lauantai iltaan. Tapoihin kuuluu, että perheen äiti sytyttää kaksi kynttilää ja isä siunaa aterialla syötävän leivän ja viinin ja ateria päättyy rukoukseen. Sapattina ei saa tehdä töitä.

 

Heidän juhlia ovat: ympärileikkaus 8.päivän ikäisenä & nimenanto

konfirmaatio (Bar Mizva) 13-vuoden iässä – täysikäisyys

häät

pääsiäinen = pesah – Egyptistä vapautumisen johdosta

viikkojuhla

lehtimajanjuhla – Jumala suojeli israelilaisia erämaavaelluksen aikana

uudenvuoden juhla

suuri sovintopäivä = Jom Kippur, jolloin on pakko paastota 24 tuntia. Tuolloin syvennytään itsetutkiskeluun & katumukseen ja rukoillaan koko päivä synagogassa

 

Pääopit mutta eivät yhtenäiset heidän keskuudessaan (ei vastaa islamin pilareita):

 

• Usko yhteen Jumalaan. Ei välikäsiä (tosin joidenkin mukaan myös enkeleiltä voi pyytää välittämään pyynnön Jumalalle), henkilökohtainen side Jumalan ja palvelijan välillä. Jumala on kaiken luoja. Jumala on yksi. Jumala on kaikkivoiva. Jumala on ei fyysinen, iankaikkinen.

• Messiaan odotus. Messias tulee hävittämään pahan ja perustamaan ikuisen rauhan valtakunnan.

• Jokainen itse on vastuussa teoistaan. Jokaisen on soviteltava syntinsä, tekonsa, anteeksi pyytämällä, rukouksella, parannuksella ja Tooran tutkimisella. Helvetti on olemassa mutta sinne joutuu vain korkeintaan yhden vuoden ajaksi, eli rajoitettu aika.

• Valittukansa. He uskovat, että heidän kautta Jumala on tehnyt tahtonsa tiedettäväksi koko ihmiskunnalle. He eivät pyri maailman uskonnoksi ja tästä syystä eivät tee lähetystyötä.

• Ihmisen noudatettava velvollisuuksia Jumalaa ja ihmisiä kohtaan. Oikeudenmukaisuus on heidän tärkein aate. Ihmisellä on kuitenkin vapaa tahto joko noudattaa tai ei. Kuoleman jälkeen hyvä palkitaan ja pahasta rangaistaan.

• Ihminen on syntynyt puhtaana ja ovat taipuvaisia hyvään ja pahaan. Syntiä on kahdenlaista, Jumalaa vastoin ja ihmisiä vastoin olevaa syntiä.

 

Koska juutalaisilla ei ole mitään yhtenäistä uskontunnustusta tai vastaavia kuten islamin pilarit, he kokivat 1100 -1200 luvulla tarpeen laatia jotain samankaltaista. Rabbi Moses ben Maimon, paremmin tunnettuna Maimonides tai Rambam laati seuraavat 13 uskonpilaria. Suurin osa ortodoksijuutalaisista pitää näiden noudattamista ehdottamana:

 1. Jumalan olemassaolo
 2. Jumalan ykseys
 3. Jumalan henkisyys ja ruumiittomuus
 4. Jumalan ikuisuus
 5. Jumalan yksin tulee olla palvonnan kohde
 6. Ilmestykset tulevat Jumalan asettamien profeettojen kautta
 7. Mooseksen erityisasema profeettojen joukossa [Mooses heidän mukaan myös myöhempien kansojen profeetta]
 8. Jumalan laki annettiin Siinain vuorella [koko Toorah]
 9. Toora on muuttumaton Jumalan laki
 10. Jumala tietää ihmisten teot ennalta
 11. Pahat teot saavat rangaistuksen
 12. Juutalaisten messias tulee
 13. Kuolleet nousevat ylös

Juutalaisten messias

 

Juutalaisten messias on heidän mielestään suuri poliittinen johtaja, jonka tulemista ei saa ennustaa vaan hän saapuu kun aika on oikea. Miten he määrittelevät ajan, se on joko silloin kun häntä kaikkein eniten tarvitaan (koska maailma on todella syntinen paikka) tai kun hänet on ansaittu (eli koska maailma on hyvä). Hän tulee olemaan heidän mielestään juutalaisen lain oppinut ja sen noudattaja, tuomari joka määrää oikeudenmukaisesti, karismaattinen sotilaallinen johtaja, joka tulee voittamaan taistelut Israelia vastaan. Hän on ihminen, ei jumala, puolijumala tai mikään yliluonnollinen olio. Hän ei ole sama mitä kristityt odottavat tai Jeesus (as). Päivittäisessä rukouksessa, joka suoritetaan kolme kertaa he rukoilevat elementtejä jotka liittyvät messiakseen: pakolaisten kokoontumista, oikeudenmukaisten uskonnollisten oikeuslaitoksien uudelleen pystyttämistä, pahuuden ajan loppumista, oikeamielisten palkitsemista, Jerusalemin uudelleen rakentamista, Kuningas Davidin sukupuun jatkumista (Messias tästä sukupuusta) ja Temppelin uudelleen pystyttämistä. Messias voi olla oikeastaan kuka tahansa, joka kykenee täyttämään nämä vaatimukset ja ns. itseään kutsuneita messiaita on ollut jo muutama heidän historiassaan, jotka lopulta huomattu, etteivät he täyttäneet näitä vaatimuksia ja näin ollen eivät olleet ns. messias.

 

He ennustavat messiaan tekevän:

• Messias tulee perustamaan koko maailmaa vallitsevan hallituksen Israeliin, joka tulee olemaan koko maailman keskipiste juutalaisille ja pakanoille (vääräuskoisille).

• Hän tulee rankentamaan uudestaan temppelin ja sen palvonnan.

• Hän tulee palauttamaan uskonnollisen lakijärjestelmän, joka tulee olemaan maailman laki.

 

Aika messiaan tulon jälkeen kuvaillaan seuraavasti:

• rauhanomaista ihmisten kanssa

• viha, suvaitsemattomuus, murhat, ryöstöt, kilpailu, kateus, synnit ja sodat loppuvat

• luonnon lait tulevat muuttumaan, petoeläimet lakkaavat saalistamasta ja maa tuottaa ihmeenkaltaisesti hedelmää

• kaikki juutalaiset tulevat palaamaan kotiin Israeliin

• koko maailma tulee tunnustamaan juutalaisten Jumalan ainoaksi oikeaksi Jumalaksi ja juutalaisuuden ainoaksi oikeaksi uskonnoksi.

• uhrauksia tehdään jälleen temppelille

”Jerusalemin toinen temppeli oli Raamatun mukaan juutalaistentemppeli, joka rakennettiin aikaisemmin tuhoutuneen Salomon temppelinpaikalle. Se oli juutalaisen uskonnon keskus, jossa suoritettiin uskontoon kuuluvia uhrimenoja Jumalalle . Temppeli valmistui vuonna 516 eaa.Alkujaan se oli varsin pieni rakennus verrattuna edeltäjäänsä, mutta vuonna 19 eaa. Herodeksen määräyksestä aloitettiin suuri rakennustyö temppelin laajentamiseksi, jolloin se nimettiin Herodeksen temppeliksi . Evankeliumien mukaan eräs ylipapeista sanoo temppelin rakentamisen kestäneen 36 vuotta eli sen mukaan temppeli olisi valmistunut noin vuonna 16 jaa. Roomalaiset tuhosivat temppelin vuonna 70 piirittäessäänJerusalemia ja kukistettuaan juutalaisten vuonna 66 alkaneen kansannousun. Temppelin jäänteet ovat vuosisatojen kuluessa hautautuneet rakennuskerrosten alle. Ainoa tähän päivään säilynyt osa on Temppelin läntinen ulkomuuri, jota kutsutaan Itkumuuriksi . Itkumuuri , virallisesti Länsimuuri , sijaitsee Jerusalemissa ja on pyhin muistomerkkijuutalaisille . Hurskaat juutalaiset surevat sen luona temppelin hävitystä valittaen ääneen ja siitä itkumuuri on saanut nimensä. Muurin rakennuttiHerodes noin ajanlaskun alun tienoilla ja vain tämä muuri on säilynyt temppelistä. Itkumuurin kivien väliin jätetään viestejä Jumalalle .”

MUHAMMAD (saws) JUUTALAISTEN KIRJOITUKSISSA

 

5.mooseksen kirja 18.luku 18 kohta (deuteronomy) ” Profeetan minä olen herättävä heille heidän veljiensä keskuudesta, sinun kaltaisesi, ja minä panen sanani hänen suuhunsa, ja hän puhuu heille kaikki, mitä minä käsken hänen puhua.

 

Isaiah 29:12 : ”Ja jos kirja annetaan kirjantaitamattomalle ja sanotaan: ”Lue tämä”, niin hän vastaa: ”En osaa lukea”.

 

Juutalaiset ovat tappaneet noin 300 profeettaa Muusan ja ’Isan välillä. Allaah lähetti heille monia muistutuksia ja Koraanissa on monia kohtia, jotka koskevat heidän virheitään.

Profeettoja Koraanista :

Muusa, Hazqiil, Yas’a, Shamuel, Dawud, Sulayman, Zakariyya, ’Iisa.

”Mooses sanoi kansalleen: ” Kansani, muistakaa Jumalan teille osoittamaa armoa, kun Hän asetti keskuuteenne profeettoja, teki teistä kuninkaita ja antoi teille sellaista, mitä Hän ei ole antanut kenellekään muulle. Kansani, käykää pyhään maahan, jonka Jumala on säätänyt teille, älkääkä kääntykö pois, ettette joutuisi perikatoon. He vastasivat: Mooses, siellähän asuu vahvoja kansoja. Me emme mene sinne ennen kuin he ovat lähteneet pois, mutta jos he lähtevät, me käymme sinne. Silloin kaksi jumalaapelkäävää miestä, joille Jumala oli antanut suosionsa, sanoi: Käykää heidän luokseen portista, niin voitatte. Luottakaa Jumalaan, jos olette uskovia. He sanoivat: Mooses, me emme käy sinne niin kauan kuin he ovat siellä. Menkää sinä ja Herrasi ja taistelkaa, mutta me odotamme täällä. Mooses sanoi: Minulla ei ole valtaa kuin itseeni ja veljeeni. Ratkaise meidän ja syntisen kansamme kiista. Jumala vastasi: Se maa on teiltä kielletty neljänkymmenen vuoden ajan ja te saatte harhailla ympäriinsä. Älä menetä toivoasi syntisten ihmisten tähden. Suurah al -Maa’ida 5: 20-26.

Jos kaupunkien asukkaat olisivat uskoneet ja olleet hurskaita, olisimme antaneet heille taivaan ja maan siunaukset, mutta he kielsivät ja me rankaisimme heitä heidän ansioittensa mukaan. Suurah al A’raaf 7:96

Mooses sanoi kansalleen: Rukoilkaa Jumalalta apua ja olkaa kärsivällisiä, sillä maa kuuluu Jumalalle ja Hän antaa sen perinnöksi kenelle palvelijoistaan tahtoo. Lopulta hurskaat menestyvät. A’raaf 7: 128

Minä käännän pois merkeistäni ne, jotka kulkevat ylimielisinä ilman oikeutusta, vaikka he näkisivät kaikki merkit, eivät he uskoisi niihin, ja vaikka he näkisivät oikeudenmukaisuuden tien, eivät he ottaisi sitä omakseen, mutta jos he näkevät harhaannuksen tien, sen he valitsevat omakseen, sillä he pitävät merkkejämme valheena eivätkä välitä niistä. Suurah al-A’raaf 7:146

Näistä ayojista voimme poimia muutamia tärkeitä todisteita missä juutalaiset menevät harhaan. Luvattu maa kuuluu uskovaisille, heidät on sieltä poistettu koska sydämissä kalvaa mm. ylpeys, juonittelu, pelkuruus ja he ottivat epäjumalia palvonnan kohteeksi. Allaah käski heitä myös kunnioittamaan sapattia, jota vastaan osa heistä myös rikkoivat ja Allaah muutti heidät apinoiksi. Sanoma lähetettiin hyväntekijöiden luokse, että heidän kuuluu pysyä pois kolme päivää tietyltä paikalta jossa sapatin rikkojat olivat. He olivat muuttuneet gorillan tapaisiksi apinoiksi.

Kun he unohtivat sen, mistä heitä oli varoitettu, me pelastimme ne, jotka kielsivät tekemästä pahaa, mutta rankaisimme ankarasti niitä, jotka olivat tehneet väärin. Kun he tekivät sitä mistä heitä oli kielletty, me sanoimme heille: Muuttukaa alhaisiksi apinoiksi.” Suurah al-A’raaf 7:165-166

Muita Allaahin muuttamia ihmisiä eläimiksi olivat: krokotiili, haarahaukka, rotta ja lisko. Näistä vain rottia voi epäillä olevan vielä juutalaisia muut niistä vain elivät sen eliniän loppuun eivätkä siis ole lisääntyneet nykypäivän liskoiksi jne.

Me hajotimme heidät kansakunniksi eri puolille maata: toiset heistä hyväntekijöitä, toiset sitä huonompia. Me olemme koetelleet heitä hyvällä ja pahalla, jotta he kääntyisivät takaisin. 7:168

Tässä todiste esim. heidän hajallaan elämisestä, kuinka se on myös Allaahin rangaistus.

YHTÄLÄISYYDET PROFEETTA MUHAMMADIN JA MUUSAN VÄLILLÄ

• molemmilla oli vanhemmat

• molemmat olivat naimisissa ja heillä oli lapsia

• molempien kansat hyväksyivät heidät profeetoiksi

• molemmat ns.kuninkaita, jotka määräsivät mm. hadd-rangaistuksia

• molempien kautta tuli kansoille uusia määräyksiä ja lakeja

• molemmat kuolivat luonnonmukaisen kuoleman

• molemmat ovat Ibraahiimin jälkeläisiä

 

Pohdittavaa:

• Kuka on heidän messias, jota he odottavat, Dajjaal vai Isa vai Mehdi?

• Kenelle kuuluu Palestiina? Eikö he jatka samaan käytäntöä mitä Firaun teki heille aikoinaan ja mitä Hitler teki heille?

• Kenties aloittaa niistä asioista, jotka ovat yhdenmukaisia Islamin kanssa ja sen jälkeen korjata heidän vääriä näkemyksiä.

 

 

Lähteitä:

www.wikipedia.com

Uusi ankkuri, maailman uskontojen käsikirja – weilin göös

www.jewfaq.org

www.jews-for-allah.org